dilluns, 21 de març de 2011

VIOLINÀRIUS- Cap de setmana del violí tradicional al TradicionàriusDijous 24 de març a les 20 h al C.A.T.
Concert-ball a càrrec dels participants als tallers de música i danses del C.A.T.

En el format clàssic de Concert-Ball del Tradicionàrius, alumnes i professors ensenyaran la feina realitzada durant el trimestre. Actuaran com a solistes, però també en grups d’un mateix instrument o en combinacions de diferents instruments, en una mostra de l’activitat pedagògica del centre. És un dia en què es premia l’esforç i servirà a alumnes i acompanyants per comprovar que les hores invertides serveixen per gaudir sempre una mica més de la música i del ball. Per a més informació dels tallers de danses i instruments tradicionals, consulteu la web del C.A.T.

Divendres 25 de març
XERRADA-CONCERT DEL TALLER DE VIOLÍ DEL C.A.T.

Hora: 19h
Lloc: Vestíbul de les aules

El violí popular a Catalunya és una tradició que gairebé es va acabar. Gràcies als diversos impulsors que han fet recerca, han divulgat i han ensenyat hem pogut continuar. En els darrers anys hi ha hagut un gran impuls pel que fa al violí fora d’orquestres i escoles de música. En aquesta estona, els membres del taller de violí del C.A.T., coordinats per Anaís Falcó, ens faran una mostra de com treballen, amb quin material i com entenen el violí avui.

MOSTRA DE MATERIALS
Lloc: Vestíbul aules

El Centre Artesà Tradicionàrius ha estat un lloc important i referencial pel que fa a les primeres recerques dels anys ’70 i ’80 i un punt d’història en tot el que ha seguit. Fotografies, arxius, publicacions exhaurides, edicions limitades, discos esgotats, i material a la venda es poden trobar a la casa. Jordi Roura ha pogut veure tot aquest material i conjuntament amb l’Anaís Falcó ens preparen una mostra de tot aquest material de forma expositiva i ens comentaran què és què i tot el que es pugui consultar durant l’hora prevista.

A les 22 h Concert-ball

La Criatura Verda
Presenten nou CD De més verdes en maduren

Preu concert i ball: 12€ Amics del C.A.T. 6€
Preu ball: 5€

'La criatura verda' és un dels noms que rep l'instrument de vent també conegut com a sac de gemecs o cornamusa. El grup ha adoptat aquest nom per tot el que representa: una estona d'acústica natural, comunicació festiva, cançons tradicionals, alegria, contrastos, bon ritme i companyia. Amb el pas dels anys han esdevingut un grup garrotxí de referència. La Criatura Verda desgrana amb cura balades inèdites, tocates de muntanya, antigues contradanses... Els multiinstrumentistes que la integren fan seguir la tendror i la maduresa amb la més relaxada naturalitat. En ells, les cançons més atàviques esdevenen les més actuals. La veu única de Laura Plasencia pren el relleu de les joglaresses del camí, les trobadores de les cròniques i les cantadores de casa. Res no pot substituir l’acte natural de fer música i compartir el moment amb l’audiència. La bona química entre els intèrprets genera una màgia que s’ha de viure, i cap document audiovisual o enregistrament sonor no ho pot captar. Malgrat tot, La Criatura Verda, que creu que ja ha arribat el bon moment, ha decidit produir una obra física, material, que conté com a element principal l’enregistrament sonor d’aquest repertori de concert que no es podia anomenar d'una altra manera: De més verdes en maduren.


Bruel
Presenten nou CD Ball a dos

Amb gust, rigor i coneixement, Bruel aprofundeix en la tradició catalana i occitana consolidant així una sonoritat i una manera de fer que l’ha caracteritzat arreu. Bruel ofereix un ball dinàmic on tot l'oblidat reviu i tot el que és viu flameja a les cares dels balladors i els que escolten. Un ball on es combinen moments d’eufòria amb moments més íntims i es crea un ambient ple de complicitat, tot plegat per arribar a una comunicació constant entre balladors i músics. La proposta de ball de Bruel enllaça els ritmes del ball folk actual amb els balls i danses tradicionals dels Països Catalans i Occitània, centrant-se en els repertoris del Montserratí i la Catalunya Vella. Després d'haver fet un avançament del nou espectacle al Tradicionàrius 2010, Bruel va estrenar el disc Ball a dos el 6 de novembre del 2010 dins el marc de la Fira Mediterrània de Manresa. Aquest nou disc aplega tot un repertori de ball centrat a Catalunya. Beu de recerques en materials escrits, sonors i de treball de camp que Bruel ha anat fent des de l'any 2006. El duet ha volgut mostrar la seva manera d’entendre aquest repertori: una font de bones vivències entre persones. A l'enregistrament del disc hi han col·laborat Francesc Tomàs Panxito i Claudio Gabriel Sanna. Ball a dos és un disc que espera fer-vos moure per fora i per dins.Dissabte 26 de març
Tallers
Inscripcions a la secretaria del C.A.T. de dilluns a divendres d’11 h a 14 h i de 17 h a 21 h

Preus:
1 taller: 15 € Amics del C.A.T 10€
2 tallers: 25 € Amics del C.A.T 20 €
Dinar: 15 € Amics del C.A.T 12 €
Pack cap de setmana (2 tallers més dinar): 30 € Amics del C.A.T 25€

10 a 12 h Francesc Tomàs, Panxito – Taller de violí

Taller de violí popular amb Francesc Tomàs, Panxito (Ciutat de Mèxic i Argelaguer, la Garrotxa). Una sessió de dues hores basada en la transmissió vivencial i dinàmica d'una manera de fer música de ball i cercavila amb instruments de corda fregada. Experimentarem tècniques d'audioaprenentatge i gaudirem amb la construcció col•lectiva d'una textura harmònica i rítmica a partir de tonades, algunes de vigents en la música tradicional actual i altres de vives gràcies als apunts de violinaires de generacions passades. Hi poden participar sonadors d'instruments de corda fregada, de qualsevol nivell i formació estilística, sempre que estiguin disposats a treballar sense partitura i se sentin capaços d'aprendre i compartir l'experiència de manera positiva.

12 h-13 h Cercavila pels voltants C.A.T.
Coordinada per Francesc Tomàs “Panxito”

El violí dominava gran part de seguicis quan la no-contaminació acústica que hi ha ara ho permetia. Tanmateix, creiem que és possible si ens ajuntem diversos violins. Per aquesta raó, i perquè ens agrada trobar-nos i fer festa, farem una cercavila per la Vila de Gràcia. Aquesta cercavila serà coordinada per Francesc Tomàs “Panxito” i hi participaran tots els que hauran fet el taller al matí (i algun altre simpatitzant). Un passeig de migdia que recorrerà els carrers i places més propers al Centre Artesà Tradicionàrius. Violins i violes també poden tocar al carrer tot caminant!

13 h-16 h Dinar conjunt

16 h-19 h Alasdair Fraser i Natalie Haas – Taller de violí i violoncel

Taller de violí i violoncel a través del qual se'ns vol fer vibrar i que ens sentim submergits en aquests instruments. Basant-se en la música tradicional escocesa com a punt d’origen, Alasdair i Natalie transmetran la seva manera d’entendre el fet de tocar. “El violoncel ha estat sempre el cor rítmic de la música popular escocesa –diu Alasdair Fraser. Alliberem el violoncel del seu enclaustrament orquestral per deixar que expressi el ritme juntament amb la melodia del violí.” Un taller que no deixarà ningú indiferent, on tothom trobarà camins per arribar a una interpretació arrelada, personal i ben viva.

Música en directe al Via Fora! a les 19 h
Les Violiles

El grup Les Violiles neix a la Violinada d’Argelaguer del 2010. Des d’aquell moment, no han parat de voltar per Catalunya i de transmetre l’alegria i les ganes de ballar que desprenen. Són l’Aina Moliner i la Joana Gumí, dues noies de dotze anys, divertides, joves, amb idees innovadores i encantades amb el violí i amb el color lila. El seu violí és fresc com la brisa irlandesa, poderós com un ball de gegants català i ballaruc com les tonades country americanes. Als directes sempre les acompanyen en Blai Gumí amb el seu contrabaix carregat de ritme i l’Albert Gumí a la guitarra i els arranjaments. Una mostra de les novíssimes generacions del folk al nostre país.

A les 22 h Concert-ball

Alasdair Fraser i Natalie Haas
Preu: 15 € Amics del C.A.T 10 €

Alasdair Fraser i Natalie Haas formen un deliciós duet de violí i violoncel. D’origen escocès i estatunidenc, són capaços d’explorar el so més tradicional i les noves possibilitats de la fusió del violí i el violoncel en una proposta encisadora. Alasdair Fraser, nascut a Clackmannan (Escòcia), és reconegut per la seva expressivitat quan toca, la personalitat afable i la intensa comprensió que té de la música escocesa. Animat per una família de músics, als vuit anys va començar a tocar el violí, instrument amb el qual ha esdevingut intèrpret i professor reconegut internacionalment. Ha viscut, explorat i experimentat diverses tradicions de violí escocès, i amb aquest coneixement ha anat compartint projectes amb gent d’arreu (Jean Redpath, Tony McManus, Itzhak Perlman, Master Chorale de Los Angeles, The Waterboys, The Chieftains...). Per la seva banda, Natalie Hass és una magnífica violoncel•lista californiana. Entre altres, ha participat amb Appalachia Watz Trio, formació encapçalada per Mark O’Connor. Junts van publicar Fire & Grace, Legacy of the Scottish Fiddle: Volume 2, i ara ens presenten el disc In the Moment. El seu duet ha fascinat arreu dels llocs on han tocat.Vetllada de Violinaires

Coordinada per Anaís Falcó

Quan ja no hi ha concerts i la immersió et porta a tenir més ganes de tocar i viure el violí arriba el moment de trobar-se. Tots els participants de la trobada són convocats a fer una tocada/ball a la platea del teatre del Centre Artesà Tradicionàrius. Es tracta d’un moment per compartir, tocar plegats, aprendre de forma directe, etc. Aquells que no toquen els nostres instruments podran mirar i ballar, però arribarà un moment que es podran arribar a preguntar: “I jo, per què no toco el violí?” Tothom és benvingut a tocar, ballar o escoltar en aquesta nit que conclourà el Violinàrius.
Més informació a www.tradicionarius.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada