dimecres, 6 d’abril del 2011

El Tradicionàrius encara la recta final!



Divendres 8 d’abril a les 22 h al C.A.T.


Aljub + Krama: Aixadar
Aixadar: cavar o fer altra feina amb l’aixada (Diccionari català-valencià-balear). Aljub i Krama són dues de les formacions valencianes més inquietes, cadascuna amb la seva trajectòria individual. L’any 2009 van filmar l’espectacle conjunt Afluències, premiat a la Fira Mediterrània de Manresa i considerat el millor disc de folk pel Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants en Valencià. Ara, amb la mirada posada en el segon disc conjunt, ens presenten Aixadar, el seu nou espectacle. I ho fan amb la mateixa filosofia que ja els havia mogut anteriorment: revisitar les arrels (la música tradicional valenciana i grega) per oferir-ne una visió personal i actual. Remoure la terra, airejar-la, voltejar-la, treballar-la per obtenir la nova collita.


Duo Asynthe

El nou duet format per Aurélien Claranbaux i Sylvain Letourneau us farà redescobrir el preciós univers nocturn de les danses absorbents, entre masurques tendres i somiadores, xotis sarcàstics i borreies delirants. Amb la improvisació com a base i barrejant la música tradicional amb el rap i el rock, el Duo Asynthe juga amb la música per fer dansar els presents al ritme dels sons del centre de França i de la Bretanya. Un duet d’improvisació folk que farà ballar a tothom.


Dissabte 9 d’abril
FOLK ALS MERCATS
Ministrers del Sabre
10.30 h al Mercat de l'Abaceria i 12 h al Mercat de Lesseps

La música ha estat un element intrínsecament lligat a la festa des de temps llunyans en la història. Arreu d’Europa, els músics es guanyaven el sou gràcies a la seva feina a les capelles de música, però per arrodonir la setmanada sortien també al carrer a tocar cançons i balls. Arribaven els músics i la festa començava. Eren els ministrers (també coneguts com a ministrils). Actualment, a Catalunya s’ha recuperat l’esperit d’aquest conjunt musical que sortia pels carrers per alegrar cercaviles i processons. Els instruments que en són més característics són el flabiol i tamborí, el sac de gemecs i la tarota (l’anomenada cobla de tres quartans), que sovint s'acompanyen amb algun baixó, sacabutx, trombó o fiscorn per donar cos als sons greus, i amb un tabal, que reforçava la percussió del tamborí. En aquest context va néixer Ministrers del Sabre, a redós de la recuperació dels gegants de l’ermita de Sant Simó de Mataró. Aquest grup de joves amants de la música tradicional i popular es va presentar com un conjunt que emulava les antigues cobles de ministrers, però la seva versatilitat els ha dut a preparar tant repertori de música antiga com repertori de música tradicional i popular. Les músiques del Maresme d’ahir, avui i demà és el darrer espectacle del grup, un concert-ball en forma de viatge musical a través del temps on es poden veure els diferents paisatges sonors del Maresme, des del segle XVIII fins a l'actualitat.


Taller de Cançó Tradicional del C.A.T.
12h Mercat de la Llibertat

Ous, pastanagues, sardines o unes bones botifarres. Passejant pel mercat, i amb la complicitat sempre amatent dels venedors i venedores, qualsevol excusa és bona per fer-la petar i muntar un bon sidral amb la colla del Taller de Cançó Tradicional del C.A.T.. Aquest és un grup no professional format pels alumnes del taller de cançó que dirigeix en Xavier Rota dins el Centre Artesà Tradicionàrius. Passar una estona agradable cantant de manera espontània i aprendre les formes de la cançó i la polifonia popular són els objectius del taller. D’entre el seu escollit repertori podrem escoltar cançons de caramelles, valsets, havaneres, jotes i cants de taverna d’arreu dels Països Catalans i Occitània.



Més informació a www.tradicionarius.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada