dilluns, 24 de gener del 2011

CAP DE SETMANA DE LES ILLES AL TRADICIONÀRIUS!

Concerts de la setmana del 24.01.2011 al 30.01.2011

Dijous 27 de gener de 2011

Hora: 20 h
Lloc: C.A.T.

Inauguració de l’exposició “Joves Artistes de les Illes Balears Interpreten Chopin”

Entre els múltiples actes que les Illes Balears han preparat per celebrar l’Any Chopin, hi ha aquest projecte expositiu, que ofereix una interpretació per part de joves artistes de les illes de la partitura del músic polonès Concert en mi menor per a piano i orquestra, opus 11. Aquests joves, amb una edat semblant a la que tenia Chopin durant la seva breu però fecunda i creativa estada a Mallorca, s’han vist sotmesos a un intens procés creatiu. En poc menys d’un mes han estat capaços d'encaminar l’emoció, el sentiment i el pensament que els ha inspirat la partitura i l’aprofundim ent en la figura del compositor i intèrpret romàntic, així com l’obra i del paisatge que el va envoltar. A manera de llegat chopinià, aquesta exposició ret homenatge al compositor en el bicentenari del seu naixement, i alhora difon i projecta la bona tasca d’una nova generació d’artistes que ja són presents en el panorama cultural de les Illes. Per tot això, aquesta exposició de caràcter itinerant, acabada d’arribar de Polònia, compleix el doble objectiu de donar a conèixer la importància de l’empremta de Chopin en els nostres creadors i d'oferir suport i difondre l’obra d’aquests artistes tant dins com fora de les Balears.


Tast gastronòmic presentat per Pere Tàpias i glossada

De totes les activitats que es duen a terme aquests dies, la degustació de productes de les Illes Balears, és la que més acceptació té. Quan un mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterer surt de la “roqueta” enyora sempre el paisatge, la mar... però per damunt de tot anhela els gustos, els sabors dels menjars únics i exquisits de les nostres illes. Un eivissenc seguirà la flaire de la farigola i del flaó; un menorquí encalçarà el formatge, el xoriguer o la carn-i-xulla; un mallorquí, els botifarrons, la sobrassada, les herbes mallorquines... I tot això també forma part de la nostra manera de veure el món. Per això, aquí, porten una embosta del que tenen més sagrat les terres que han hagut d’agombolar el seu rebost per a poder seguir vivint, un ventall de productes nostrats, que es mengen amb els ulls, molt abans que el gust generi quantitats immenses de saliva davant la seva presència. Aquesta és la seva cuina, que parla en la llengua amb la qual assaborim les meravelles de tots els països de parla catalana, una cuina que té el rerefons agermanat d’aquella Corona que ens va fer ciutadans lliures d’un món al qual miràvem des de la mateixa alçada. Diuen que “no hi ha temps que no torn!”, i l’esperançada il•lusió sempre ha esdevingut una bona companya de viatge.

Salut i bon profit!


Divendres 28 de gener de 2011

Hora: 22 h
Lloc: C.A.T.
Preu: 12 € • Amics del C.A.T. 6 € i Ball 5 €

Presentació del llibre Toni Roig, un trobador del segle XXI a càrrec de l'autor Manel Martorell i Biel Majoral

Aquest treball d’investigació pretén demostrar com mitjançant la música tradicional, una persona pot arribar a ser un símbol; com a través de la cançó, amb missatge, es poden moure consciències i enfortir ideologies. Toni Roig i Sierra, músic i cantautor esdevingué un trobador del segle XXI, en tant que, al llarg de la seva trajectòria musical, evolucionà cap a un tipus de cançó amb lletres compromeses, crítiques i provocadores alhora, resultants del procés creatiu, iniciat al cançoner popular, per a finalment acabar amb composicions en les quals fusionà la música clàssica i el cant coral amb la música d’arrel tradicional.

Xeremiers de Sóller, en concert

L’Associació Xeremiers de Sóller es va fundar el 2001 amb la finalitat de recuperar l’ús dels instruments tradicionals mallorquins, el flabiol i el tamborí i la xeremia. Després d’uns quatre anys de tocar plegada, la banda que van formar ja havia assolit un nivell adequat a les actuacions i des d’aleshores van començar a voltar per arreu per mostrar la cultura balear, la xeremia i el flabiol i el tamborí. Cada any, participen a diferents concerts d’àmbit local i organitzen una trobada d’escoles de xeremiers de Mallorca. Avui dia, ja resulten indispensables a les festes populars de Fira i es Firó de Sóller!

Caliu, ball Presenten el seu últim treball Punt i seguit

Tria una jota, un bolero, un fandango... una peça d’arrel tradicional i, com un restaurador pacient, procura treure tot el partit al seu potencial, tingues cura dels detalls, fes els arranjaments adequats, per ressaltar la sonoritat encisadora de la flauta, perquè els frasejos del llaüt sonin més mediterranis que mai, perquè el violí ens parli amb la seva veu acaronadora, col•loca-ho tot sobre unes bases de guitarra, baix i percussió, que caminen com un sol instrument, oferint un ritme segur i ferm, per ballar, i finalment canta-les amb una veu alhora potent i suggeridora. Afegeix a les peces tradicionals composicions pròpies, amb l’essència de la música que ens agrada sentir a les places... Aquesta és la manera de fer de Caliu. Fan música per ballar i per ser resco ltada al mateix temps, bevent de la tradició, perquè no s’ha de perdre mai de vista el punt de partida, però tenen clar que la música, el ball i la cultura són i han de ser vius i per tant estan en procés de canvi i renovació constant.



Dissabte 29 de gener de 2011


Folk als Mercats

Xeremiers de Mallorca
Hora: 12 h
Lloc: Mercat de l’Abaceria
Preu: gratuït

A Mallorca, les xeremies animaven el ball de bot, i ara, avui dia, també. Són símbol de festa, alegria, companyonia i cordialitat. Un ball sense xeremies no és un ball, i per això hi ha hagut gent que ha llui¬tat perquè aquests instruments continuïn formant part de les arrels mallorquines. Avui, d’aquelles dues colles de xeremiers que hi havia fa només uns anys, s’ha passat a més de cent. Les escoles de música de molts pobles, així com el Conservatori Superior de Música, imparteixen clas¬ses d’aquest instrument. I la trobada que es fa a Sa Pobla, organitzada per l’Associació Cultural Albo¬pàs, és tot un emblema de bona salut. Colles d’arreu de la Mediterrània, del nord de l’estat Espanyol i de les illes Britàniques es troben en unes diades que n’esperonen l’ús i en revitalitzen el mercat. Els Xeremiers de Mallorca passejaran pel Mercat de l’Abaceria amb les seves xeremies per aportar un toc de música a tots els gustos i olors de les parades. Venedors, compradors i visitants podran gaudir de la música de les Illes.

Sonadors dels Vuit Vents
Hora: 12 h
Lloc: Mercat de la Llibertat
Preu: gratuït
Els Sonadors dels Vuit Vents són una agrupació amb una base d’instruments tradicionals, formada per xeremies, flabiols i tamborins, tarotes i percussions. Ara fa vuit anys van començar la seva tasca, i avui ja tenen enregistrat el seu primer disc, Altres coses, i han fet un seguit d’actuacions arreu de Ma¬llorca. D’una banda fan cercaviles, amb la interpretació de cançons populars i tradicionals i també de nova creació, així com originàries de Mallorca i d’altres indrets com Catalunya, Occitània, el País Basc i el País Valencià, i de l’altra ofereixen ballades, bàsicament de música mallorquina com jotes, boleros, fandangos... en les quals també introdueixen altres instruments, cordes i percussions

.

Foguerons de Sant Antoni a Gràcia

A les places del Diamant, del Nord, de la Virreina i als carrers de Verdi del mig, Verdi de dalt, Joan Blanques, Torres, Tordera i Llibertat.

21:30h Encesa de les fogueres i inici de la revetlla amb les ximbombes, els cantadors i els glossadors.

A la plaça de la Virreina

23h Balls i cants mallorquins amb els grups Caliu i Balladors de Lluc

Més informació a www.tradicionarius.cat

1 comentari: